
SOCIAL MEDIA
BeReal: το social media app που γίνεται καθημερινή συνήθεια
Εκεί που νομίζεις ότι έχεις δει όλων των ειδών τα social media, έρχεται κάποιος και επινοεί έναν καινούργιο τρόπο να μοιραζόμαστε τις ζωές μας με φίλους και αγνώστους.
Η πιο πρόσφατη social media τρέλα λέγεται BeReal. Φτάνουν πια οι φορτισμένες συζητήσεις στα σχόλια του Facebook, τα στιλιζαρισμένα lifestyle στιγμιότυπα στο Instagram και τα βιντεάκια με απίθανες συμβουλές στο TikTok. Τώρα όλοι μπαίνουν στο BeReal για να είναι ο εαυτός τους και τίποτα διαφορετικό.
Τι το αλλιώτικο προσφέρει το BeReal
Με την πρώτη ματιά, το BeReal είναι μια εφαρμογή δημοσίευσης φωτογραφιών, όπως το Instagram. Κι όμως, δεν είναι. Κυρίως, επειδή δεν μπορείς να δημοσιεύσεις ό,τι φωτογραφία θες οποιαδήποτε στιγμή ούτε έχεις απόλυτο έλεγχο του τι φωτογραφίζεις.
Η ιδέα είναι πολύ απλή. Μία φορά την ημέρα, σε μια τυχαία χρονική στιγμή, η εφαρμογή ειδοποιεί τους χρήστες και τους φίλους τους ότι έχουν 2 λεπτά χρόνο να βγάλουν μία αυθόρμητη φωτογραφία. Μάλιστα, η φωτογραφία είναι διπλή. Στη μεγάλη φαίνεται το θέμα και στη μικρή το πρόσωπο του χρήστη την ώρα που το απαθανατίζει, αφού το BeReal χρησιμοποιεί και τις δύο κάμερες του κινητού ταυτόχρονα.
Κι αν δεν προλάβεις να τραβήξεις μια «αυθεντική» φωτό μέσα σε δύο λεπτά; Μπορείς και πάλι να ανεβάσεις τη φωτογραφία που θες. Απλώς, οι φίλοι σου θα ξέρουν πόσες ώρες άργησες από την τελευταία ειδοποίηση, αλλά και πόσες φορές τράβηξες τη φωτογραφία μέχρι να βγει καλή. Με λίγα λόγια, θα ξέρουν ότι δεν είσαι «αληθινός». Και ίσως εκφράσουν την αποδοκιμασία τους με ένα RealMoji, δηλαδή μια φωτογραφία που μιμούνται ένα emoji.
Με το BeReal μπορείς να είσαι αυθεντικός για μία τουλάχιστον στιγμή καθημερινά. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, είναι ένας τρόπος «να ανακαλύψεις πώς πραγματικά είναι οι φίλοι σου στην καθημερινότητά τους».

Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι το BeReal βρει το κοινό του εκτός Γαλλίας, όπου δημιουργήθηκε το 2020 από τους προγραμματιστές Alexis Barreyat και Kevin Perreau. Το ξεκίνημα ήταν χλιαρό και το app είχε μαζέψει μόλις δύο εκατομμύρια χρήστες σε δύο χρόνια.
Το 2022, όμως, ήταν η χρονιά του BeReal που επανήλθε δυναμικά με αφετηρία ένα πρόγραμμα προώθησης της εφαρμογής στις ΗΠΑ μέσω χρηστών-πρεσβευτών (ambassadors). Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, έχει πλέον ξεπεράσει τα 56 εκατομμύρια downloads κάνοντας ντόρο στην αμερικάνικη αγορά. Μάλιστα, η ξαφνική μαζική απήχηση εξασφάλισε νέο γύρο χρηματοδοτήσεων στους ιδρυτές του app και μαζί το δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα λαμπρό μέλλον.
Και γιατί όχι; Το BeReal πλασάρεται ως αντίδοτο στα υπάρχοντα social media για τα οποία οι ίδιοι οι χρήστες παραπονιούνται πως είναι γεμάτα από στρεβλές, ωραιοποιημένες ή εντελώς ψεύτικες εκδοχές της ζωής των άλλων. Άλλωστε, και το Snapchat ή το TikTok, στις διαφορές τους σε σχέση με τις αδυναμίες των άλλων apps βασίστηκαν για να έχουν απήχηση.

Επιβιώνοντας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον
Μπορεί άραγε το BeReal να γίνει το νέο TikTok;
Πιθανότατα, οι πρώτοι που το αναρωτήθηκαν ήταν οι ιθύνοντες του TikTok και γι’ αυτό βιάστηκαν να παρουσιάσουν το TikTok Now, μια ημερήσια ειδοποίηση στους χρήστες να ανεβάσουν μια αυθόρμητη φωτό ή ένα αυθόρμητο βίντεο χρησιμοποιώντας και τις δύο κάμερες ταυτόχρονα. Στο μεταξύ, το Snapchat πρόσθεσε στις λειτουργίες του και εκείνη της διπλής κάμερας, ενώ το Instagram ετοίμασε τον δικό του κλώνο του BeReal, το IG Candid.
Αρκετοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η Αχίλλειος πτέρνα του BeReal ίσως είναι πως οι λειτουργίες που το ξεχωρίζουν αντιγράφονται εύκολα. Την ίδια στιγμή, είναι μια εφαρμογή φιλική στο χρήστη, χωρίς ενοχλητικές προσωποποιημένες λειτουργίες και αλγόριθμους που σκοπό έχουν να εθιστείς ή να κερδοσκοπήσουν πάνω στη χρήση σου. Με απλά λόγια, το BeReal δεν έχει τρόπο να βγάζει χρήματα πέρα από το να γίνεται πιο δημοφιλές και να προσελκύει νέους επενδυτές.
Το unique sales proposition του BeReal είναι πως πρόκειται για ένα social media app απλό, μη-εθιστικό και απαλλαγμένο από influencers και ματαιόδοξους χρήστες. Κι ίσως το να παραμείνει έτσι είναι το κλειδί για την επιβίωσή του.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχουν ήδη σκεφτεί οι δημιουργοί του. Σύμφωνα με τους Financial Times, το πιο πιθανό είναι να προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες επί πληρωμή (π.χ. in-app αγορές), κρατώντας την βασική εφαρμογή τους δωρεάν και «αυθεντική».
Για να δούμε, λοιπόν, αν το BeReal ήρθε για να μείνει.