
#COVID-19
Αλλάζοντας Το Internet
Πολύ εύστοχα, κατά την άποψη μας, η Cloudflare κυκλοφόρησε μια καμπάνια με το hashtag #builtforthis, που αναφέρεται στο Internet. Το όχημα της καμπάνιας ήταν ένα video που περιγράφει τη νέα κανονικότητα (normal), στο σπίτι, στην εργασία, στις συναντήσεις, στην εκπαίδευση, στις αγορές, στην ανθρώπινη συναναστροφή. To internet “χτίστηκε”, λοιπόν, για κάτι σαν αυτό που ζούμε, αλλά εμείς είμαστε που το καθοδηγούμε, εμείς το αλλάζουμε. Τα νέα δεδομένα της “κανονικότητας” θα είναι οι νέες αυριανές μας ψηφιακές συνήθειες.
H καθημερινότητα, πώς το user behavior αλλάζει τα δεδομένα στον ψηφιακό κόσμο
Με βάση κάποια πρόσφατα στοιχεία από τις H.Π.Α., παρατηρούμε να ανατρέπονται δεδομένα όσον αφορά την επισκεψιμότητα και τις συνήθειες των χρηστών.
Desktop first
Η στατικότητα μας, το #μένουμεσπίτι, μεταφράστηκε σε αύξηση των επισκέψεων στο desktop και την απομάκρυνση από το κινητό μας τηλέφωνο.

Πηγή: https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/07/technology/coronavirus-internet-use.html
Το mobile first πριν την κρίση ήταν ο κανόνας, εδώ όμως βλέπουμε μια σημαντική ανατροπή.
Video chatting στην εργασία και για ανθρώπινη επικοινωνία
Αναγκαστήκαμε να εμπιστευτούμε τα video chats, το social distancing δεν μας έδωσε άλλη επιλογή. “Συναντιόμαστε”, τα λέμε και εργαζόμαστε βλέποντας ο ένας τον άλλο, δεν μας αρκεί να ακούμε την φωνή του άλλου. Ίσως με αυτή την εκδοχή ανακαλύψαμε πως κάποιες συναντήσεις δεν ήταν και πολύ αναγκαίες να γίνουν δια ζώσης. Το video chatting πιθανότατα ήρθε για να μείνει και εκτός από απλή “παρέα”, την μετά Covid-19 εποχή θα είναι και επιλογή. Επιλογή για το γιατρό, τον ψυχολόγο, το επαγγελματικό ραντεβού.
Σίγουρα, η ανθρώπινη επαφή δεν αντικαθίσταται, ωστόσο η δυνατότητα της παραγωγικής εξ’ αποστάσεως εργασίας ανοίγει την αγορά, φέρνοντας εργαζόμενους και πελάτες από άλλες πόλεις ή χώρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εμπλουτίσει και τη χρηστικότητα μια εταιρικής ιστοσελίδας, που ο βασικός της στόχος δεν θα είναι πια η παρουσίαση αλλά και οι οικονομικές συναλλαγές.

Πηγή: https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/07/technology/coronavirus-internet-use.html
Αγορές online
Με στοιχεία από την αγορά των H.Π.Α. επιβεβαιώνεται η ραγδαία αύξηση των online πωλήσεων. Λογικό, καθώς το lockdown ανάγκασε τους χρήστες να συμπεριφερθούν έτσι, στρέφοντας τις συναλλαγές τους στην online επιλογή.
Find more statistics at Statista
Αγορές τροφίμων online
Η ίδια τάση παρατηρείται και στην αγορά τροφίμων με τη δημιουργία μιας νέας συνήθειας. Πριν οι άνθρωποι ίσως προτιμούσαν να διαλέξουν οι ίδιοι το μήλο ή το πορτοκάλι τους. Αν η αγορά δεν τους απογοητεύσει ίσως οι χρήστες εμπιστευτούν και μετά την online αγορά των τροφίμων τους.
Find more statistics at Statista
Ευκαιρία για τις μικρές επιχειρήσεις στην online αγορά;
Εδώ όμως υπάρχει και μια άλλη ευκαιρία για τις μικρές επιχειρήσεις. Με την υπερπληθώρα παραγγελιών στις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κόσμος έχει στραφεί σε μικρότερες, τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες γρήγορα εναρμονίστηκαν με την κατάσταση διαθέτοντας τα προϊόντα τους και online.
Έτσι, βλέπουμε πλέον ολοένα και περισσότερα online μπακάλικα, μανάβικα και μικρές επιχειρήσεις, που στην προ κρίσης εποχή δεν είχαν τέτοια ανάγκη. Τα δεδομένα αυτά έρχονται από το GoDaddy, τον μεγαλύτερο πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων, το οποίο έχοντας πρόσβαση σε εκατομμύρια ιστοσελίδες καταγράφει αυτές τις μεταβολές, κατα κύριο λόγο στην Αμερική, σύμφωνα με τους NY Times. Πρόκειται για μια γενικότερη τάση, που εν μέσω κρίσης μπορεί να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η πανδημία σε τοπικό επίπεδο.
Εκπαίδευση και e-learning
Άλλος ένας τομέας που μακροπρόθεσμα θα μπορέσει να ωφεληθεί μέσα από τις τωρινές δυσκολίες είναι η εκπαίδευση. Βλέπουμε να εκσυγχρονίζεται και να εμπλουτίζεται με online μαθήματα και υλικό, κάτι που στην Ελλάδα κινούνταν με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες.
Μέσα από την τωρινή κατάσταση αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι δυνατότητες που υπάρχουν για επιπλέον δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου, αλλά και σε μεγαλύτερο επίπεδο, μεσω του e-learning. Η εποχή που η εκπαίδευση τελείωνε στην τάξη ή στην πανεπιστημιακή αίθουσα έχει τελειώσει προ πολλού. Με την ταχύτητα που αλλάζουν όλα, χρειάζεται διαρκής μόρφωση και νέες δεξιότητες, χωρίς ο χώρος και ο χρόνος να αποτελούν εμπόδια.
Digital Transformation στις υπηρεσίες του δημοσίου
Η ανάγκη το έκανε πραγματικότητα και ιδού, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, online εξουσιοδοτήσεις και άλλα πολλά. Από τη μία έχουμε το κράτος να ανταποκρίνεται άμεσα στα νέα δεδομένα εισάγοντας ψηφιακές υπηρεσίες στο κοινό. Από την άλλη έχουμε έναν μεγάλο αριθμό χρηστών με διαφορετικό προφίλ (ηλικία, επάγγελμα, συνήθειες, μόρφωση κ.α.) , οι οποίοι “εκπαιδεύονται”, διότι η ανάγκη το απαιτεί να συναλλάσσονται ψηφιακά και να αποκτούν γρήγορα και εύκολα αυτό που θέλουν.
Επιχειρήσεις: Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα, δεν χάνουμε χρόνο
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, αρχικά για την εξέλιξη και την καταπολέμηση της πανδημίας κι έπειτα για την παγκόσμια οικονομία. Βγαίνοντας από αυτή την κατάσταση τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και στο τέλος θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός, που θα έχει μεγάλη σημασία και μεγάλο ενδιαφέρον.
To lock down και το social distancing αναπόφεκτα θα δημιουργήσουν πολλές νέες ψηφιακές συνήθειες. Θα παραμείνουν; Είναι πολύ πιθανό.
Η αναγκαστική ψηφιακή εκπαίδευση του κοινού είναι μια παρακαταθήκη που δε θα μείνει ανεκμετάλλευτη, κυρίως από τους ίδιους τους χρήστες οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο και κόπο, εμπιστεύθηκαν το online και εκπλήρωσαν τις ανάγκες τους.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας μιλήσουμε
για το νέο σας project
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λυκείου 6
153 41, Αγία Παρασκευή
ΚΑΛΕΣΤΕ
213 022 46 40
EMAIL
info@mdesigners.gr