fbpx

Gen ΑΙ: πώς άλλαξε το παρόν και το μέλλον των δημιουργικών επαγγελμάτων

Gen ΑΙ: πώς άλλαξε το παρόν και το μέλλον των δημιουργικών επαγγελμάτων 1280 720 mdesigners
A yellow box with a yellow stilus inside of it. Used to create negative space


GEN AI


Gen ΑΙ:
πώς άλλαξε το παρόν και το μέλλον των δημιουργικών επαγγελμάτων

Όχι πολύ καιρό πριν, μιλούσαμε για «τεχνητή νοημοσύνη» πιο πολύ με όρους μιας δυνητικής τεχνολογικής εξέλιξης παρά μιας άμεσης ανατροπής όλων όσων θεωρούμε δεδομένα.

Αν και η τεχνολογία εξελισσόταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση —το όραμα της τεχνητής νοημοσύνης πραγματώνεται βήμα βήμα εδώ και δεκαετίες και το «AI boom» ξεκίνησε το 2016— η περιρρέουσα αίσθηση ήταν ότι είμαστε ακόμη μακριά από μια… εισβολή των ρομπότ στην καθημερινότητά μας.

Αυτή η πραγματικότητα άλλαξε ραγδαία όταν μια σειρά από προηγμένα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT ή το DALL-E, έγιναν προσβάσιμα σε όλους μέσω διαδικτύου. Λέμε «δημιουργικής», επειδή τέτοιου είδους εργαλεία μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα κείμενα, εικόνες, μουσικές ή βίντεο σχεδόν από το μηδέν, με μόνο οδηγό μια προτροπή/περιγραφή (prompt) του τι ακριβώς (ή περίπου) θέλουμε!

Η λεγόμενη Generative AI μπήκε στη ζωή μας σαν κύμα φέρνοντας έντονες αναταράξεις, θετικές και αρνητικές, ειδικά στον χώρο των δημιουργικών επαγγελμάτων.

Yπερπολύτιμος βοηθός ή μελλοντικός ανταγωνιστής;

Όπως ήταν φυσικό, όσοι ασχολούνται με τη δημιουργία και την ενίσχυση της εικόνας και της ψηφιακής παρουσίας ενός brand —διαφημιστές, marketing experts, designers, κειμενογράφοι, content creators κλπ.— δοκίμασαν μονομιάς τους καρπούς του νεοφυούς «δέντρου που έδινε».

Οι αρχικές επιφυλάξεις για την ποιότητα των αποτελεσμάτων έδωσε γρήγορα τη θέση της στον ενθουσιασμό για την προοπτική να έχουμε στα χέρια μας ένα σύγχρονο «μαγικό ραβδί» που μας εξοικονομεί χρόνο και πόρους. Άλλωστε, στην πράξη, η δημιουργική διαδικασία δεν είναι αμιγώς δημιουργική. Περιλαμβάνει πολλά επιμέρους tasks που αφορούν την προετοιμασία, την υποστήριξη, τη βελτιστοποίηση και την παρουσίαση του ζητούμενου.

Για παράδειγμα, ποιος δεν θα ήθελε ένα εργαλείο να του παρέχει άμεσες και ακριβείς πληροφορίες κατά την προπαρασκευαστική έρευνα, στοχευμένες εναλλακτικές για ένα σλόγκαν ή μια περιγραφή, γρήγορες επεξηγήσεις για εξειδικευμένους τεχνικούς όρους, μια λίστα με αξιόπιστες πηγές πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ένα βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα από το ξεκίνημα μέχρι το deadline κ.ο.κ.

Άραγε μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε σωστά τα νέα εργαλεία —ακόμα και ένα μαγικό ραβδί δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό στα χέρια ενός μαθητευόμενου μάγου— θα αποκτούσαμε κάποια στιγμή τον βοηθό των ονείρων μας;

Ξεκάθαρα, «Ναι». Τι γίνεται, όμως, με την εξέλιξη της Gen AI; Έχει ταβάνι ή περιμένουμε απλώς τη στιγμή που το ραβδί θα αντικαταστήσει τον μάγο;

prompt chat gpt 2

Ο ανθρώπινος παράγοντας, ασφαλιστική δικλείδα

Προς το παρόν, η ομόφωνη ετυμηγορία thought leaders, όπως το World Economic Forum, και εμπειρογνωμόνων, όπως οι αναλυτές της Delloite, εστιάζει σε δύο κρίσιμα σημεία.

Πρώτον, το δημιουργικό σκέλος στη δουλειά ενός ή μίας ομάδας creatives είναι διαφορετικό από τα επιμέρους tasks. Υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία της δημιουργικής διαδικασίας που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν επαρκώς από ένα εργαλείο AI, όσο προηγμένο και αν είναι. Αυτά αφορούν τόσο την πολυπλοκότητα ή την «ψυχή» ενός πνευματικού έργου, όσο και την αποτελεσματικότητά του.

Στοιχεία όπως η προσωπικότητα, η καλλιέργεια και η ιδιαίτερη ματιά του κάθε creative και δυναμικές διαδικασίες όπως η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων σε ένα έργο, η προσαρμογή της κάθε στρατηγικής σε διαφορετικούς στόχους, δεδομένα και αποτελέσματα κ.ο.κ. δε μοιάζει εφικτό να αποσυνδεθούν από τον ανθρώπινο παράγοντα. Αλλά και να συμβεί, δε μοιάζει εφικτό να έχουν το ίδιο δημιουργικό αποτέλεσμα.

Από τη μία μοιάζει αυτονόητο, δεδομένης της πολύπλοκης φύσης της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Από την άλλη, ίσως και να κρατιόμαστε από τους νόμους της ρομποτικής κατά Ισαάκ Ασίμοφ —όπου το δημιούργημα δεν μπορεί να βλάψει (ή να ανταγωνιστεί) τον δημιουργό του— όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του…

ai generative robots from linkedin post

Προσαρμοστικότητα, η κρυφή μας υπερδύναμη

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο, στο οποίο συνηγορούν οι έγκυρες φωνές είναι ότι, ιστορικά, κάθε μεγάλη αλλαγή σε μια παραγωγική διαδικασία, συνοδεύεται από τη σταδιακή προσαρμογή του ανθρώπινου ρόλου στα νέα δεδομένα.

Συνεπώς, και στην περίπτωση της εισβολής της τεχνητής νοημοσύνης στα δημιουργικά επαγγέλματα, οι νέες προκλήσεις θα γεννήσουν νέους ρόλους, ακόμα και νέα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, πολύ σύντομα, κάποιοι μπορεί να βγάζουμε τα προς το ζην ως… «prompt engineers»!

Τι είναι αυτό; Με απλά λόγια, ο prompt engineer εξειδικεύεται στην «ψιλοβελονιά» κατά την καθοδήγηση ενός Gen AI εργαλείου προς το επιθυμητό αποτέλεσμα και είναι ένα από τα επαγγέλματα που θα καθιερωθούν. Σύμφωνα με τα σχετικά forecasts, η κρισιμότητα της τροφοδότησης ενός συστήματος AI με τις κατάλληλες προτροπές/περιγραφές είναι τέτοια που ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του τεχνολογικού. Θεωρητικά, λοιπόν, αποδοτικό AI χωρίς ανθρώπινη παρουσία (εκπαιδευτές, χειριστές, επιτηρητές) δε λογίζεται.

Και στην πράξη, πάντως, φαίνεται πως κάθε creative θα πρέπει να γίνει και λίγο prompt engineer. Μόνο έτσι θα δαμάσουμε την κτηνώδη δύναμη της Generative AI και θα τη χρησιμοποιήσουμε για καλό —το δικό μας και των πελατών μας.

Πώς θα συνυπάρξουν δημιουργικά επαγγέλματα και Gen AI

Αν και αυτή η ιστορία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, στην πορεία θηριοδαμαστές και θηρία δεν μπορεί παρά να μάθουν συμβιώνουν αρμονικά.

Αυτή τη στιγμή μοιάζει δεδομένο ότι:

 • Με κάθε νέα, πιο εξελιγμένη εκδοχή των συστημάτων AI, όσοι (συν)εργαζόμαστε σε δημιουργικά projects θα μπορούμε να ολοκληρώνουμε περισσότερα επιμέρους tasks πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Άρα, θα αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο και σκέψη σε ουσιαστικότερα πράγματα, όπως η πρωτοτυπία, η εποικοδομητική συνεργασία, η κατανόηση του κοινού, η αξιολόγηση του ανταγωνισμού κ.ο.κ.
 • Δεν μπορεί ακόμη να αμφισβητηθεί πως η συμβολή του ανθρώπου στη σύλληψη και την ολοκλήρωση ενός δημιουργικού project είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα του αποτελέσματος. Μάλιστα, η εγγυημένη ανθρώπινη παρουσία σε ένα δημιουργικό έργο μπορεί να αποτελέσει και premium υπηρεσία, όπως συμβαίνει π.χ. με ένα χειροποίητο έπιπλο.
 • Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης εγείρουν ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, όχι μόνο σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, αλλά και στον χώρο των δημιουργικών επαγγελμάτων. Μέσα σε ένα επικείμενο αυστηρό κανονιστικό και δεοντολογικό πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να παραγκωνίσει σύντομα τον ανθρώπινο παράγοντα.
  Τελικά, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως για αρκετό καιρό, οι εφαρμογές της Gen AI θα μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και να τονώσουν τη δημιουργικότητα κάθε ομάδας creatives που θα τις ενσωματώσει σωστά στη δημιουργική διαδικασία της.

Όσο για το ταβάνι στην εξέλιξη των συστημάτων AI, η απάντηση ίσως βρίσκεται στη φύση, εκεί όπου τα ανθεκτικότερα είδη επιλέγουν τη σταδιακή προσαρμογή αντί της συνεχούς διαμάχης, ώστε να επιβιώσουν αντί να αφανιστούν.

Mdesigners-Dimitris-Kokolakis-Partner-Head-of-Digital
Δημήτρης Κοκολάκης
Partner, Head of Digital

O Δημήτρης προέρχεται από τoν χώρο του επιχειρήσεων, με σπουδές στα οικονομικά. Μετά από πολυετή καριέρα σε πολυεθνικές εταιρίες θέλησε να συνδυάσει το business με το design. Έτσι, τo 2007 ίδρυσε τους MDesigners. Έναν “χώρο” μέσα από τον οποίο συνεχώς διερευνά το πώς το design μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα στις επιχειρήσεις. Σήμερα εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την ανάλυση πολύ-επίπεδων ψηφιακών εφαρμογών και στο στρατηγικό design.


Ενδιαφέρον;
Μοιράσου το άρθρο!

Κάθε μήνα στέλνουμε στο inbox σας ένα γράμμα γεμάτο έμπνευση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας μιλήσουμε
για το νέο σας project


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λυκείου 6
153 41, Αγία Παρασκευή


ΚΑΛΕΣΤΕ

213 022 46 40


EMAIL

info@mdesigners.gr


SOCIAL

  Επιλογές Απορρήτου

  Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας συγκατάθεσης και να προσδιορίσετε με ποιους τρόπους θέλετε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας σύμφωνα με τους παρακάτω σκοπούς. Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας για εμάς, ανεξάρτητα από αυτές για τους τρίτους συνεργάτες μας. Κάθε σκοπός συνοδεύεται από μια περιγραφή, ώστε να γνωρίζετε με ποιους τρόπους χρησιμοποιούμε, εμείς και οι συνεργάτες μας, τα δεδομένα σας.

  Για λόγους απόδοσης και ασφάλειας χρησιμοποιούμε το Cloudflare
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
  Το Cloudflare χρησιμοποιεί τα cookies _cflb, _cf_bm και _cfduid για να μεγιστοποιήσει τους πόρους δικτύου, να διαχειριστεί την επισκεψιμότητα και να προστατεύσει τους ιστότοπους των πελατών μας από κακόβουλη επισκεψιμότητα.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε το προσαρμοσμένο περιεχόμενο.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τον κώδικα παρακολούθησης του Google Analytics.
  Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστοτόπου να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Καθώς ένας χρήστης περιηγείται σε ιστοσελίδες, το Google Analytics παρέχει ετικέτες JavaScript (βιβλιοθήκες) για τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων για την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τη σελίδα που έχει δει ο χρήστης, για παράδειγμα, η διεύθυνση URL της σελίδας. Οι βιβλιοθήκες JavaScript του Google Analytics χρησιμοποιούν τα cookies HTTP για να "θυμούνται" τι έχει κάνει ένας χρήστης σε προηγούμενες σελίδες / αλληλεπιδράσεις με τον ιστότοπο.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις γραμματοσειρές Google.
  Οι Γραμματοσειρές Google καταγράφουν αρχεία των CSS και των αιτημάτων αρχείων γραμματοσειράς και η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα διατηρείται ασφαλής. Οι συνολικοί αριθμοί χρήσης παρακολουθούν πόσο δημοφιλείς οικογένειες γραμματοσειρών είναι και δημοσιεύονται στη σελίδα αναλυτικών στοιχείων. Χρησιμοποιούμε δεδομένα από τον ανιχνευτή ιστού της Google για να εντοπίσουμε ποιοι ιστότοποι χρησιμοποιούν γραμματοσειρές Google. Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται και είναι προσβάσιμα στη βάση δεδομένων BigQuery της γραμματοσειράς Google. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγει η Google και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και διασφαλίζεται, ανατρέξτε στην Πολιτική Απορρήτου της Google.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τους Χάρτες Google.
  Για τους χρήστες του API Χάρτας Ενσωμάτωσης Χαρτών, η Google χρησιμοποιεί ανώνυμα cookies για να καθορίσει τον αριθμό μοναδικών χρηστών του API. Η Google συγκεντρώνει επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους τύπους λειτουργιών που χρησιμοποιούνται από το προϊόν των Χαρτών.


  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις ενσωματώσεις βίντεο.
  Οι πάροχοι των βίντεο (π.χ. YouTube, Vimeo) μπορεί να συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες και να κάνουν καταγραφή πληροφοριών που βοηθά να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Ενεργοποιώντας τις ενσωματώσεις βίντεο, αποδέχεστε τους όρους χρήσης που αναφέρει κάθε πάροχος στη στην πολιτική απορρήτου του.

  Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.