fbpx

Τα πολλά πρόσωπα του Graphic Design. Αλήθεια, πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητα μας;

Τα πολλά πρόσωπα του Graphic Design. Αλήθεια, πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητα μας; 860 534 Dimitris Kokolakis
Mdesigners-blog-image


GRAPHIC DESIGN


Τα πολλά πρόσωπα του Graphic Design. Αλήθεια, πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητα μας;

“Γεια σας. Με τι ασχολείστε;”
“Είμαι Γραφίστας”
“Μάλιστα. Και τι ακριβώς κάνετε; Κάρτες;”

Συνηθισμένος, σύντομος διάλογος μεταξύ ανθρώπου που δεν σχετίζεται με το χώρο της επικοινωνίας και ενός Graphic Designer.

Δυστυχώς ο ελληνικός όρος “γραφίστας” δεν μπορεί να περιγράψει με σαφήνεια τις ιδιότητες και τις ικανότητες του επαγγέλματος. Ίσως είναι λοιπόν προτιμότερο να αναφερόμαστε στους επαγγελματίες του Graphic Design, με τον όρο “Graphic Designers” ή, στα ελληνικά, “Σχεδιαστές Οπτικής Επικοινωνίας”.


Tι είναι το Graphic Design;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Graphic Design είναι το σταυροδρόμι στο οποίο συναντιούνται οι εικαστικές τέχνες, η επικοινωνία, η ψυχολογία, η ψηφιακή τεχνολογία, κ.ά. “Με το Graphic Design επιδιώκεται η μεταβίβαση μηνύματος από έναν πομπό σε έναν δέκτη” ( απόσπασμα ορισμού από το “Εισαγωγή στην Ιστορία & τη Θεωρία του Graphic Design, του Μίλτου Φραγκόπουλου”)

Είναι εύκολο; Δύσκολο; Το κάνει ο οποιοσδήποτε;


Απαιτεί γνώση και πάνω απ΄όλα, ταλέντο και δεξιότητα. Ο επαγγελματίας Graphic Designer συνδυάζει διαφορετικές τέχνες και τεχνικές όπως: η φωτογραφία, η τυπογραφία και το σχέδιο. Eπίσης, εναλλάσσει και συνδυάζει σχήματα ή χρώματα, συγχωνεύει ή αποδομεί μορφές. O Graphic Designer δεν είναι απλά σχεδιαστής αλλά ένας μελετητής και το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας του μια ολοκληρωμένη μελέτη με στόχο την επικοινωνία.

 

Graphic Designers

Ο επαγγελματίας Graphic Designer συνδυάζει διαφορετικές τέχνες και τεχνικές

Τα πολλά πρόσωπα του Graphic Design.

Πού εφαρμόζεται; Πού το συναντάμε;

Αν το σκεφτούμε λίγο σε βάθος, ίσως το Graphic Design να βρίσκεται παντού (εκτός από τις Δημόσιες Υπηρεσίες!). Τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται σωστά, δηλαδή από επαγγελματίες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Συναντάμε όμως και αρκετές ερασιτεχνικές ή ακόμη και άστοχες δουλειές. (Αυτό επομένως δεν είναι graphic design.).

Ας αναφερθούμε σε λίγα παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή που έχουν σχεδιαστεί από  Graphic Designers. Ξεκινάμε από το πρωινό μας και το κουτί με τα δημητριακά. Συνεχίζουμε με την οδοντόκρεμα, το app στο κινητό μας, το μπουκάλι με το άρωμα, το περιοδικό, το εξώφυλλο του δίσκου (για τους vinyl lovers),

τη διαφήμιση στην εφημερίδα, όλες τις συσκευασίες στο super market, όλα τα λογότυπα των εταιριών, τις πινακίδες, τις σημάνσεις, και η λίστα συνεχίζεται…

Μια ιστοσελίδα, ένα έντυπο, μια συσκευασία, μια σκηνή από animation

Υπεραξία, Αισθητική, Επιλογή

Το Graphic Design και οι Graphic Designers βρίσκονται ανάμεσα μας και ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τα έργα τους. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε είναι αρκετές οι φορές που επιλέγουμε ή απορρίπτουμε να καταναλώσουμε κάτι, λόγω της εμφάνισής του, δηλαδή του design που “φοράει”.

Ο λόγος που απορρίπτουμε ή αποδεχόμαστε ένα αντικείμενο του Graphic Design είναι απλός: βρισκόμαστε απέναντι σε μια σχεδιαστική οντότητα που είτε μας εκφράζει είτε όχι. Ικανοποιεί το γούστο μας, την αισθητική μας και μέσα από την απόκτηση του αγαθού ή της υπηρεσίας, εκφραζόμαστε και εμείς, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα.

Το Graphic Design έχει σημασία, καθώς δίνει αξία στο περιεχόμενο: ένα μπουκάλι λάδι, ένα βιβλίο, μια αφίσα, μια ιστοσελίδα, ένα post. Χωρίς το Graphic Design θα βλέπαμε παντού λευκές σελίδες word ή λευκά απρόσωπα (ίσως και χρωματιστά) δοχεία.

Συσκευασίες και ετικέτες σχεδιασμένες από εμάς, την MDesigners

Γιατί το Graphic Design είναι σημαντικό;

Ένα συνηθισμένο ερώτημα που θα το απαντήσουμε ξεκινώντας από τα βασικά. Ως επί το πλείστον οι άνθρωποι είμαστε οπτικά πλάσματα. Κατανοούμε συντομότερα τις εικόνες παρά τις λέξεις. Επηρεαζόμαστε από τα χρώματα και τα σχήματα. Καθοδηγούμαστε από σύμβολα και εικόνες. 

"... Ως επί το πλείστον οι άνθρωποι είμαστε οπτικά πλάσματα. Κατανοούμε συντομότερα τις εικόνες παρά τις λέξεις"

Το Graphic Design δημιουργεί οπτική ταυτότητα. Πιο εύκολα θυμάσαι ένα σύμβολο (logo). Πιο δύσκολα θυμάσαι ένα όνομα.

Η λίστα με τις αναφορές σημαντικότητας μπορεί να μεγαλώσει αρκετά. Ίσως σε μελλοντικά μας άρθρα αναφερθούμε εκτενέστερα στο θέμα.

Σίγουρα το Graphic Design δεν σώζει ζωές, ούτε μπορεί να σώσει τον πλανήτη.
Αυτό που κάνει όμως είναι να βελτιώνει την αισθητική γύρω μας σε μικρά καθημερινά πράγματα (Ταμπέλες καταστημάτων, συσκευασίες τροφίμων, διαφημιστικά). Μας βοηθά να κατανοήσουμε πολύπλοκες πληροφορίες σε λιγότερο χρόνο (Αφίσες, οδηγίες ασφαλείας στο αεροπλάνο ή στο πλοίο, συναρμολόγηση επίπλων DIY, video animation, ιστοσελίδες).
Μας βοηθά να πάρουμε το σωστό δρόμο για την πτήση μας (εικονίδια και σημάνσεις) και να δημιουργήσουμε μια πολύχρωμη και ευφάνταστη βιβλιοθήκη.

Ξεκινήστε να παρατηρείτε το Graphic Design γύρω σας και θα εκπλαγείτε από το πόσο σας επηρεάζει καθημερινά.

Εφαρμογές εσωτερικής σήμανσης, σχεδιασμένες από την MDesigners

 

Στην MDesigners πιστεύουμε στην ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων και των σχεδιαστών, με στόχο την υλοποίηση οπτικών ταυτοτήτων/εμπειριών που θα συγκινούν και θα εμπνέουν το κοινό τους.

Mdesigners-Logo
MDesigners

Είμαστε οι MDesigners. Ένα digital design & branding studio. Σκεφτόμαστε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, σε δημιουργικό επίπεδο, projects όπως: η οπτική επικοινωνία ενός brand, η λειτουργικότητα μιας εφαρμογής, ενός website ή ενός λογισμικού προγράμματος.


Ενδιαφέρον;
Μοιράσου το άρθρο!

Κάθε μήνα στέλνουμε στο inbox σας ένα γράμμα γεμάτο έμπνευση
Mdesigners-close-button


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας μιλήσουμε
για το νέο σας project


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λυκείου 6
153 41, Αγία Παρασκευή


ΚΑΛΕΣΤΕ

213 022 46 40


EMAIL


SOCIAL